Warzywa, których psy nie mogą jeść
Czy psy mogą jeść warzywa?
Niektóre warzywa są bezpieczne dla psów i mogą być bardzo korzystne, gdy zostaną zmieszane z ich karmą lub podane jako przysmak. Dodatkowo, karmienie niektórymi warzywami może pomóc utrzymać zdrową wagę i wzmocnić system odpornościowy Twojego psa. A ponieważ psy są wszystkożerne, tak jak my, potrzebują czegoś więcej niż tylko mięsa w swojej diecie, aby zapewnić sobie odpowiednią równowagę składników odżywczych i witamin.
Jednakże, niektóre warzywa zawierają substancje chemiczne, które nie współdziałają dobrze z układem psa, co prowadzi nawet do toksycznych zatruć i śmierci. I nawet jeśli warzywa nie są uważane za trujące dla psów, mogą nadal nie być idealnym wyborem do karmienia szczeniaka.
Warzywa Psy nie mogą jeść
Szparagi - Szparagi są nietoksyczne i mogą być bezpiecznie karmione dla psów, jeśli są odpowiednio przygotowane.
Jeśli karmisz psa surowymi szparagami, najlepiej jest pociąć je na mniejsze kawałki, aby uniknąć ryzyka udławienia. Jednakże, szparagi są trudne do strawienia i mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym gaz, wymioty lub biegunkę1. Jeżeli zdecydujesz się nakarmić psa szparagami lekko gotując, najlepiej najpierw zrobić to z niewielką ilością tłuszczu. Najlepsze jest gotowanie na parze lub grillowanie.
Jeśli uprawiasz szparagi, należy pamiętać, że część paprociowa rośliny jest uważana za toksyczną dla kłów, więc powinna być przechowywana poza zasięgiem ciekawskich szczeniąt.
Grzyby - Niektóre grzyby są niesamowicie toksyczne dla psów, choć nie wszystkie. Zasadniczo, jeśli grzyb jest uważany za toksyczny dla ludzi, to jest również toksyczny dla psów. Kupione w sklepie grzyby są uważane za bezpieczne dla psów, a nawet mają kilka korzyści dla zdrowia. Najlepiej jednak unikać grzybów dziko rosnących, chyba że masz 100% pewność, że nie są one toksyczne.
Cebula i inne gatunki Allium - Wszystkie rodzaje cebuli zawierają alkaloidowy dwusiarczek N-propylu, który jest toksyczny dla psów. Dodatkowo, inne gatunki allium, takie jak pory, czosnek i szczypiorek również zawierają ten sam alkaloid, co czyni je równie niebezpiecznymi dla psów. Wszystkie części tych roślin są również trujące, nawet jeśli są gotowane lub odwodnione.
Toksyczność u psów może wystąpić już przy 100 gramach cebuli u 44-funtowego psa, więc nie trzeba by było wiele, aby wpłynąć na mniejsze psy. Toksyczność może powodować uszkodzenia oksydacyjne czerwonych krwinek, a nawet doprowadzić do ich pęknięcia.
Ponadto, niektóre rasy psów są bardziej wrażliwe na ten alkaloid niż inne. Według Colorado State University3, rasy Akita i Shiba Inu są bardziej podatne na tę specyficzną toksynę.
Oznaki zatrucia:
- Zmiana pulsu, zwiększona lub zmniejszona
- Zdumiewający
- Anemia
- Zwiększona częstość oddechów
- Lethargy
- Dziąsła blade
- Ciemnoczerwono-brązowy mocz
Kiełki brukselki - Chociaż nie są toksyczne, mogą powodować zaburzenia trawienia, głównie w postaci gazu i wzdęcia. Jeśli jednak podawać je z umiarem, kiełki brukselki są bardzo zdrowe i zawierają niewiele cukru, więc są doskonałym wyborem dla psów z problemami z wagą, o ile nie są przygotowane z tłuszczami.
Pomidory - Technicznie rzecz biorąc, pomidory są owocami, ale są powszechnie nazywane warzywami. Dojrzałe pomidory są bezpieczne, choć są bardziej kwaśne, co może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Jednakże, zielone pomidory zawierają solaninę, chociaż jeśli nie zostaną spożyte w nadmiarze, nie będą toksyczne. Ale zielone pomidory spowodują znaczące problemy ze zdrowiem układu pokarmowego, w tym wymioty i biegunkę. Również w ciężkich przypadkach zatrucia solaniną u psów może wystąpić senność, osłabienie i dezorientacja.
Inne warzywa z rodziny nocek, podobne do pomidorów, które zawierają solaninę, to bakłażan, papryka dzwonkowa i papryka kajeńska.
Ziemniaki - Gotowane ziemniaki mogą być dobrymi psami i często znajdują się w komercyjnych karmach i przysmakach. Jednak surowe ziemniaki zawierają wyższy poziom solaniny, przez co nie są dobrym wyborem dla Twojego psa. Ugotowane ziemniaki obniżają zawartość solaniny4, co czyni je bezpiecznymi do spożycia.
Ponadto, rośliny ziemniaka i zielone ziemniaki zawierają wysoki poziom solaniny. Wiadomo, że zielone ziemniaki są przyczyną problemów z toksycznością u ludzi.
Awokado - Awokado zawiera toksynę grzybobójczą, persynę5, która może powodować poważne problemy zdrowotne u psów, w tym śmierć. Chociaż persyna jest wyjątkowa w tym sensie, że niektóre psy są nieco odporne na tę toksynę. Nie warto jednak ryzykować, że okaże się, iż pies jest wrażliwy na tę toksynę, dlatego najlepiej jest unikać podawania awokado psom.
Ponadto, nawet jeżeli Twój pies nie jest wrażliwy na persynę, wanienka z awokado stanowi zagrożenie udławieniem.
Buraki - Inne nietoksyczne warzywa, ale surowe buraki mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym niedrożność jelit, ze względu na ich stały charakter. Ponadto, buraki są również kojarzone z kamieniami pęcherza, więc jeśli Twój pies jest podatny na kamienie pęcherza lub inne problemy z pęcherzem, najlepiej jest unikać buraków. Wreszcie, buraki takie jak pomidory są kwaśne i mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, co sprawia, że nie są one najlepszym wyborem dla psów z wrażliwym żołądkiem.
Kapusta - Choć mało prawdopodobne jest, aby kapusta znalazła się na liście ulubionych pokarmów Twojego psa, jest ona bezpieczna, ale może powodować gazy i wzdęcia. Ponadto, kapusta zawiera tiocyjanian, a znaczne ilości mogą negatywnie wpływać na tarczycę, powodując niedoczynność tarczycy.
Warzywa Psy mogą jeść
Jeśli szukasz bezpiecznych warzyw do dzielenia się z psem, kilka świetnych opcji to między innymi:
Zielona fasola, cukinia, szpinak, brokuły - mogą być podawane na surowo, po ugotowaniu lub zamrożeniu. I mają niską zawartość cukru, co czyni je doskonałym wyborem dla psów z problemami z wagą.
Większość psów nie lubi surowego szpinaku, ale dodanie gotowanego szpinaku jest pełne składników odżywczych.
Marchew i zielony groszek - można podawać również na surowo, po ugotowaniu lub zamrożeniu. Chociaż są one wyższe w cukrze, więc jeśli Twój pies ma problemy z wagą, podawaj tylko z umiarem.
Wiele psów cieszy się różnorodnością swojej diety, a warzywa są doskonałą niskokaloryczną opcją i doskonałym sposobem na zwiększenie ilości witamin i składników odżywczych przyjmowanych przez psa. Ponadto, warzywa są doskonałym wyborem do zwiększenia ilości błonnika, szczególnie dla psów, które chcą schudnąć lub walczyć z drobnymi zaparciami.
Jednak niektóre psy warzywne nie mogą jeść z powodu toksyczności lub innych możliwych negatywnych skutków, takich jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zagrożenie udławieniem i niedrożność jelit. Jeśli jednak zdecydujesz się na bezpieczne warzywa, mogą one stanowić świetny dodatek do żywności, przysmaków lub być dodawane do domowych przepisów.